Sigfrid
Lundberg´s
Stuff

De sociala medierna och min fotografi

Sigfrid Lundberg's Stuff 2015-01-10

Bookmark and Share

Latte
Latte

Det här med sociala medier blir liksom ett vanemässigt beteende. Kanske inte som att röka eller supa men mer som ett manér eller en ätstörning. Spelberoende.

De sociala medier är mitt sätt att publicera fotografi. Jag använder Flickr, Twitter och Facebook för ändamålet. Jag har frågat mig dagligen: Skall jag lägga upp en bild? Vilken bild? Street eller Landscape eller Portrait?

Dagligen kollar man: Hur många rosa stjärnor, hjärtan eller tummen upp får man. Har någon bild blivit viral. Hur många kikar?

Nu har jag lekt den där leken i fem år. Jag har medvetet valt bort att försöka mig på att komma med på utställningar, eller att publicera böcker. Några få bilder tryckta, och massor som blivit lånade till web sajts runtom är allt jag kan lägga på vinstkontot. Inga pengar. Samtidigt är det en dyr hoppy. Många av oss amatörfotografer fastnar i Gear Acquisition Syndrome (GAS).

Volym

Hur mycket fotograferar jag? Hur mycket gallrar jag? Hur mycket visar jag för andra?

Tittstatistik i Flickr 10/1 2015
Klockan 10 idag Igår Totalt
Foton och video 595 3967 1833624
Bildflöde 114 247 41746
Album 37 72 24504
Samlingar 0 1 87
Gallerier 0 1 50

Totalt 746 4288 1900011

Mitt viktigaste sätt att publicera är via Flickr. Där hade jag 3133 bilder i början av december i fjol; nu har jag 2728 kvar. Jag har tagit bort ungefär 10% av dem för få bort den värsta skiten. Det skulle behövas ytterligare gallring men jag orkar inte.

Skattningar av hur mycket jag fotograferar och hur mycket jag gallrar kan se ut så här: Jag räknade på detta i november i fjol. Senaste sparade råfilen (från kameran jag köpte i oktober 2012) hade då löpnummer 11238 vilket innebär 312 exponeringar per månad. Jag hade då kvar 3390 filer av den typen. Jag sparar alltså med andra ord ungefär 30% av det jag fotar.

Det är lite jobbigt att beräkna hur stor andel av vad jag sparar som jag visar för andra, t ex via Flickr. Jag gitter inte räkna på det för de 63 månader jag varit medlem av Flickr. För oktober månad 2014 ligger det 117 råfiler på min dator och jag har lagt upp 37 bilder på Flickr under samma månad. Igen c:a 30%. Slutprodukten blir 0.3*0.3=0.09. Mellan tummen och pekfingret: Jag publicerar 1 bild av 10 med hastigheten ungefär en bild per dag. I skrivande stund rapporterar Flickr ungefär 4000 tittar per dygn.

Home

Subscribe to Stuff from Sigfrid LundbergSubscribe to my stuff

stuff by category || year

NB

My name is Sigfrid Lundberg. The stuff I publish here may, or may not, be of interest for anyone else.

On this site there is material on photography, music, literature and other stuff I enjoy in life. However, most of it is related to my profession as an Internet programmer and software developer within the area of digital libraries. I have been that at the Royal Danish Library, Copenhagen (Denmark) and, before that, Lund university library (Sweden).

The content here does not reflect the views of my employers. They are now all past employers, since I retired 1 May 2023.

Creative Commons License
This entry (De sociala medierna och min fotografi) within Sigfrid Lundberg's Stuff, by Sigfrid Lundberg is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.