Sigfrid
Lundberg´s
Stuff

Ack Sverige, Du Sköna

Sigfrid Lundberg's Stuff 2014-10-21

Bookmark and Share

Elisabeth Ohlson Wallin. "Ack Sverige, Du Sköna" Karneval Förlag. Stockholm 2014
Elisabeth Ohlson Wallin. "Ack Sverige, Du Sköna" Karneval Förlag. Stockholm 2014

Elisabeth Ohlson Wallin. Ack Sverige, Du Sköna. Karneval Förlag. Stockholm 2014

Nu har jag läst Elisabeth Ohlson Wallins bok Ack Sverige, Du Sköna. Boken lanserades med hjälp av en en utställning på Galleri Kontrast i Stockholm. Jag var där i helgen som gick, och fann boken. Utställningen var slut sedan ett bra tag så den missade jag. Nu har jag boken. Hannah Goldstein och Göran Segeholm såg utställningen, men missade boken. Lyssna på deras podd: Elisabeth Ohlson Wallin – Vad är det vi missar?

Alla gillar inte allt. Man behöver inte tycka om Wallins böcker eller utställningar, och jag skall inte uttala mig om hennes tidigare arbete. Det enda av det jag känner var hennes kontroversiella bildserie Ecce Homo som visades i Uppsala domkyrka 1998.

Goldstein och Segeholm noterar Wallins kändisskap, och antyder att hon genom det kommer alltför lätt undan med bilder vars tajming och komposition nästan är amatörmässig och som är fyllda av emotionella klichéer. Som när människor passerar romska tiggare utan att visa ett uns av empati.

Boken handlar om just de dilemma som präglar vår tid. De fattigare blir fattigare, utslagningen ökar. Människor bryter upp och försöker finna sitt uppehälle någon annan stans.

Folk från Irak, Syrien, Ukraina, Somalia, Rumänien, Bulgarien söker möjligheter för värdigare liv. Undan klimatförändringar, krig, fattigdom och rasism.

L'Accordeoniste
L'Accordeoniste

L'Accordeoniste. Romsk gatumusiker i Lund, hösten 2014.

Solidaritet och klassmedvetande bryter samman till följd av att vi utsätts för stenhård propaganda om att vi alla är medelklass och bör unna oss en resa till Thailand om sommaren och en ny iPhone. Den romske hemlöse tiggaren kommer nog att hänga här länge än, eftersom hen nog inte kan skaffa bröd till familjen på så många andra sätt.

Överallt försöker de människor som långsamt är på väg neråt på det sluttande planet försvara vad de upplever som sina rättmätiga privilegier genom att sparka neråt.

Och visst vill vi kunna fortsätta med armoteringsfria bolån?

Jag tycker att Wallins bok är helt glimrande, och den handlar helt enkelt om dessa förändringarna i samhället. Hennes fotografi är helt ändamålsenlig, och hon gör det dokumentär- och gatufotografer bör göra. Hon har samlat ett omfattande material och koncentrerat sig på projektet under flera års tid.

Många bilder är väldigt bra. Jag såg aldrig någon med dålig tajming, men många som fångade ett avgörande ögonblick. Sverige har gott om bra fotografer, men hur många av dem vågar sig på dessa brännande samtida problem?

Så, om det är något Goldstein och Segeholm missat, så är att tiden ändrats.

Home

Subscribe to Stuff from Sigfrid LundbergSubscribe to my stuff

stuff by category || year

NB

My name is Sigfrid Lundberg. The stuff I publish here may, or may not, be of interest for anyone else.

On this site there is material on photography, music, literature and other stuff I enjoy in life. However, most of it is related to my profession as an Internet programmer and software developer within the area of digital libraries. I have been that at the Royal Danish Library, Copenhagen (Denmark) and, before that, Lund university library (Sweden).

The content here does not reflect the views of my employers. They are now all past employers, since I retired 1 May 2023.

Creative Commons License
This entry (Ack Sverige, Du Sköna) within Sigfrid Lundberg's Stuff, by Sigfrid Lundberg is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.